21 siječnja 2008

Javljajte Isusu



Te se ljetne večeri, kada smo umorni stigli do Žmana na Dugom Otoku, mrak već zgušnjavao. Dok smo ulazili u Žman, začulo se crkveno zvono.
-Zbog čega zvoni? - pitali smo.

Rekli su nam da je u mjesto stigao mladi svećenik sa skupinom mladih te da svake večeri u ovo doba slave misu. Učinilo nam se dobrim dan završiti misom te smo se, čim smo se smjestili i tek na tren osvježili, otputili do crkve.

Stigli smo na čitanje psalma. U crkvi je bilo nekoliko desetaka mladih koji su ovamo došli na odmor i nekoliko starijih osoba, bit će većinom mještana. Svećenika smo uočili tek kad je ustao da bi pročitao ulomak iz Evanđelja. Bio je posve mlad. Doimao se istodobno i vedrim i pomalo suzdržanim. Poslije mise smo doznali da se zove Ivica Damjanović i da je prije svega tri - četiri tjedna imao mladu misu.

Čitao je ulomak o glavosijeku Ivana Krstitelja. Dočitavši ga, reče: 'Riječ je Gospodnja.' A u pročitanom evanđeoskom ulomku nije bilo ni jedne Isusove riječi. Pa i Isus je u tom ulomku bio spomenut tek pri kraju, riječima '...i jave Isusu.'

Sjedosmo da poslušamo propovijed.

-O čemu da vam večeras govorim? - upita nas mladi svećenik.
- Na što nas ovaj ulomak iz Evanđelja potiče?

Čekali smo što će nam reći. A on nastavi: - Čuli smo što se dogodilo Ivanu Krstitelju. Što tome dodati? Čuli smo i da su učenici javili Isusu što se dogodilo. Javili su mu... Pa, eto, o tome vam večeras želim govoriti. Što god vam se događa, javljajte Isusu. Ne čekajte. Javljajte mu odmah sve što vam se događa. On to treba znati. On to želi znati. Javljajte Isusu i o svemu što se događa onima koje volite. Javljajte mu o svemu što se događa u svijetu u kojemu živite. On to treba znati. On to želi znati. Neka Isus ne ostane isključen ni iz čega što se vas i vaših tiče, bilo to nešto važno ili nevažno. Javljajte mu...

Mrak se već posve zgusnuo, crkveno zvono utihnulo. Ali riječi mladog svećenika ne prestaju odjekivati u meni. Ne prestaju svijetliti.




Stjepan Lice

4 komentara:

Anonimno kaže...

Mladi svećenici baš znaju imat super propovjedi. Uvijek smisle nekaj novog...
Sjetih se još 1 pjesme. Može Put je u traženju (ak ti možda idem na živce onda mi to slobodno napiši ^o^)

Dy kaže...

Bok!!

Da, to mogu reći i po primjeru svog mladog kapelana.. Čak smo dobili i Harry Pottera i Gospodare prstenova u propovijedi..

I samo ostavljaj željice.. Samo mi reci jel misliš na pjesmu sa SHKM-a Pula 2006?

P.S - Vjerojatno ću ti moć doć na ročkas, ali još ti se javim.. ;)

Pozzzzzz!!

Anonimno kaže...

Valjda ne znam imam rupu u sjećanju. Ne mogu se sjetit ni 1 drugog stiha osim put je u traženju. Ako ti misliš da je ta onda vjerojatno i je :)
Fala za Milost (tek sam sad vidla)(:

Dy kaže...

Ok.. Možeš je očekivat za kratko vrijeme..


Kiss, kiss!!!